Atas permintaan anak-anak di rumah saya perturunkan di sini resepi tart yang saya gunakan selalu. Harap ianya berhasil dan sedap di makan...Insyaallah.
Tart yang sudah di fill dengan inti dagging & cheese. |
Bahan-bahan :
170gm marjerin
50gm gula aising
1 biji telur Gred C
290gm tepung gandum
1 sudu kecil esen vanilla
Cara-cara :
- Pukul marjerin dan gula dengan menggunakan senduk kayu. Jangan putar lama sangat.
- Masukkan telur dan esen vanilla. Putar lagi dengan senduk kayu.
- Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Uli hingga menjadi doh yang lembut. Kuantiti tepung bergantung kepada kelembutan doh.
- Ambil sedikit adunan dan tekan ke dalam acuan tat. Cucuk dengan garfu sebelum dibakar.
- Bakar pada suhu 170oC sehingga masak. (Lihat Gambar di bawah)
Tart crust/shell siap sedai untuk di-bakar. |
- Bahan Inti:
- 。 2 cawan daging (cincang halus atau beli je daging kisar)
- 。 3-4 biji ubi kentang dipotong dadu 1cmX1cm
- 。 sedikit lobak merah (jika suka)
- 。 sedikit daun sup (dikerat halus) dan daun bawang / kucai (dikerat 1 inci panjang)
- 。 3-4 biji cili api dicincang halus (jika mahu pedas)
- 。 1 sudu besar serbuk jintan manis
- 。 1 sudu besar serbuk jintan putih
- 。 1 sudu besar serbuk lada hitam
- 。 garam secukup rasa
- 。 air secukupnya
Cara-cara:
- rebus daging bersama rempah sehingga masak (masukkan air sehingga daging tenggelam. air jangan banyak supaya mudah kering).
- masukkan ubi kentang dan bahan-bahan inti yang lain. masak sehingga kering dan dibiarkan sejuk.
- setelah inti sejuk, bolehlah, diletakkan inti (filling) ke-dalam tart shell kamudian tabur kan cheese di-atas filling tart .
Selamat mencuba.
0 comments:
Post a Comment